Αφιέρωμα στον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη (Μουσείο Βόλου)

Μια ξενάγηση στο Μουσείο Βόλου, που όμως δεν περιορίζεται στο να δείξει απλά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται, αλλά να σταθεί σαν αφορμή, να αναφερθεί σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το Μουσείο. Δηλαδή, μια προσπάθεια να ανανεωθούν οι τρόποι έκθεσης των ευρημάτων.Στην ταινία, ξεναγεί και ερμηνεύει ο εμπνευστής αυτής της θεωρίας, ο καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης. Δείτε την ταινία ——>  εδώ  

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης (26 Νοεμβρίου 1932-16 Οκτωβρίου 2013) ήταν καθηγητής αρχαιολογίας και αντιπρύτανης στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Χουρμουζιάδης  σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Μετά από μια περίοδο στη μέση εκπαίδευση το 1965 , ορίστηκε έφορος αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί ανασκαφικά με τις προϊστορικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής (Σέσκλο, Διμήνι). Το 1973 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου, για να εκλεχθεί μετά από οκτώ χρόνια 1981 καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Το 1985 διετέλεσε στο ίδιο πανεπιστήμιο αντιπρύτανης. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ στις εκλογές του 2004. Ασχολήθηκε, επίσης, με θεωρητικά ζητήματα της αρχαιολογίας, όπως και της χρήσης της μαρξιστικής μεθοδολογίας στην αρχαιολογική έρευνα, επιδιώκοντας να «συσχετίζει το αντικείμενο της μελέτης με τον δρώντα άνθρωπο, ο οποίος έχει συγκεκριμένες διαστάσεις κοινωνικού, ιστορικού και παραγωγικού χαρακτήρα»